Kosova’da tarihe adını yazdırmayı başarmış ve büyük bir bölümünün günümüze kadar gelmesi sağlanmış olan onlarca farklı Osmanlı yapımı mimari eser bulunuyor. Bunlar arasında medreseler, rüştiyeler, çarşılar, hanlar, hamamlar, camiler de bulunuyor olması sayesinde özellikle Osmanlı’nın etkisi net olarak anlaşılabiliyor. Kosova Osmanlı mimari eserleri yapım süreçleri, kullanılan materyaller, ince işlemecilikleri ve dönemin Osmanlı mimarisini yansıtması sayesinde ülkenin kültürü de değişmiştir.
Sadece modern ev tiplerinin apartman dairelerine yansıtılması sağlanmadan, bölgedeki güzelliklerin de göz önünde bulundurulması sağlanıyor. Gelecekte de dünya mirasları arasında kendine yer bulacak olan pek çok sayıda eserin halen sağlam olması, bu ülkedeki Osmanlı mimarisi ve medeniyet etkilerinin her zaman yaşamasını sağlayacaktır.
Kosova’nın Osmanlı Mimarisi
Osmanlı’nın başta Pristina olmak üzere, Kosova’nın tüm bölgelerinde her türlü mimari faaliyetlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği görülüyor. Bunlar arasında sadece camilerin değil, aynı zamanda halkın konaklayacağı oldukça hoş görünüme sahip tarihi evlerin de bulunuyor olması dikkat çekiyor. Külliyelerin çok fazla olması, ayakta olan mimari eserlerin değerleri ve tarihçeleri hakkında bilgi edinilebiliyor olması da 500 yıllık Osmanlı hakimiyetinde bölgenin neler kazandığı anlaşılıyor. Yüzlerce yıl boyunca Osmanlı Devleti tarafından hükmedilen topraklara başta kültür olmak üzere, mimari ve sanat açısından da oldukça önemli katkılar yapılmıştır.
Kosova’nın dört bir yanında bulunan ve herkes tarafından bilinen mimarı eserler sayesinde bölgeye günümüzde düzenli olarak binlerce turist akın ediyor. Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile ülke hakkında bilgi edinen kişiler de İngilizce destekli eğitim imkanından yararlanabilecekleri ülkenin mimarisini de öğrenebiliyorlar.
- Hacı Ömer Külliyesi
- Hacı Ömer Camii
- Hadım Süleyman Ağa Külliyesi
- Hadım Camii
- Seyfeddin Ziya Külliyesi
- Yeni Camii
- Yeni Camii Mektebi
- Hasan Ağa Külliyesi
- Gül Camii
- Getsi Camii
- Molla Yusuf Camii
- Kızıl Camii
- Bektaşi Tekkesi
- Küçük Medrese
- Nukdi Baba Şeyh Fettah Türbesi
- Cakova Rüştiyesi
- Cakova Çarşısı
- Eski Haraçi Hanı
- Yeni Haraçi Hanı
- Yeni Debbağhane
- Pancal Çeşmesi
- Taliç Köprüsü
- Terzi Köprüsü
- Tabak Köprüsü
Kosova Osmanlı mimarı eserleri arasında en çok bilinenler arasında bu eserler bulunuyor. Ferizaj Saat Kulesi, Merkez Camii gibi pek çok mekanın da yer aldığı liste oldukça uzundur. Özellikle 500 yıllık bir hüküm süresinin bulunuyor olması, devletin de doğal olarak yüzlerce eser bırakmasını sağlamıştır. Günümüze kadar gelmiş olan onlarca farklı eserin tamamen kullanıma uygun ve sağlam olması ise en dikkat çekici özelliklerindendir. Eğitim görmek için Türkiye’den çok sayıda öğrencinin geldiği ülkede İngilizce dilinin konuşuluyor olması ve Osmanlı eserlerinin bulunması da Kosova’da yabancılık hissetmeden eğitimlerini sürdürmelerini sağlıyor.