Kosova’nın başkenti Priştine’ dir. Başkent olmasının yanında hem en büyük kenti hem de politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumundadır. Priştine’ de ki tarihi yapıların çoğu savaşlar sırasında zarar görmüştür. Kent özellikle Yugoslavya zamanında modernize edildi. Kentte hala görülebilecek tarihi yapılar bulunmaktadır.
Kent dışında kalan Lap Camii; 1470 yılında inşa edildi ve 1999 yılında çıkan bir yangında zarar gördü. Fatih Sultan Mehmet Camii; Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanların fethi ardından 1460 yılında inşa edildi. Kentin en eski yapılarındandır. 18.yüzyıldan kalan resim süslemeleriyle ünlüdür. Büyük Hamam;15.yüzyılın sonlarında yapılandırılmıştır. Cami ve hamam arasında kalan alan, Priştinelilerin buluşma noktalarındandır. Saat Kulesi(Sahhat Kulla); 19.yüzyılda tamamlanmıştır.
Saat Kulesi (Sahhat Kulla)
Kulenin çanı 1764 yılında Moldova’da yapılmıştır. Gadime Mermer Mağarası; Priştine’ye 20km mesafededir. Mutlaka gezilmesi gereken mekânlardan birisidir. Mağaradaki mermerlerin üzerindeki volkanik lavlar ve tüfler Kosova Vadisi’nin şekillendiği zamanlara tarihleniyor.
Kent kültür hayatındaki en önemli yapı Osmanlı mimarisi olan Kosova Müzesi’dir. Müzede arkeolojik birçok eser yer almaktadır. Yine eski kent merkezindeki Emincik Etnoloji Parkı, Kosova mimarisinin en görkemli örneklerindendir. Üç ana bina ve iki avludan oluşmaktadır. Kosova’nın geleneksel yaşamını anlatan birçok eser sergilenmektedir. Priştine’ de Kosova mutfağından her örneği bulabilirisiniz. Özellikle et yemekleri ve hamur işleri ön plandadır. Priştine başkent olduğu için uluslararası mutfakları bulabileceğiniz yerler de bulunmaktadır.